Teleskopski manipulatori JCB

Manipulator JCB je pretovarno transportno sredstvo  za različite vrste tereta u pojoprivredi, građevinarstvu i industriji.

Pogledajte galeriju slika

Osnovne karakteristike su mu: velika moć i visina dizajna tereta, pouzdanost i dug vek eksploatacije, univerzalnost i ekonomičnost eksplotacije.

Univerzalnost manipulatora zasniva se na broju alata, kojih ima oko 50 i velikoj manevarskoj sposobnosti. Kada se radi o poljoprivredi, zahvaljujući odgovarajućim alatima primena mu je raznovrsna: manipulacija sa rol i big balama slame i sena, izđubravanje  čvrstog i tečnog stanja stočarskih farmi, izuzimanje  silaže iz trenč i horizontalnih silosa, manipulacija sa rasutim teretom, pri čemu se koriste kašike različitog oblika: za zrno i mineralno đubrivo kašike 3m3; za koren šećerne repe kašike sa rešestkastim dnom do 3m3.....manipulacija sa džambo vrećama (zrno,mineralno đubrivo...), manipulacija sa paletama, vuča prikolice sa brzinom od 40 km/h i tako dalje.

Teleskopski manipulatori JCB opremljeni su motorima od 85,100 i 130 KS. Potrošnja goriva  je mala: 7 do 8 litara na sat. Protok ulja u hidrauličnom sistemu  manipuatora je 153 l/min,pri čemu je pritisak 251 bar. U slučaju preopterećenja, rukovodilac je obavešten zvučno i vizualno, ako ni to ne pomaže dolazi do automatskog zaustavljanja rada.
 
Pored navedenih karakteristika teleskopskih manipuatora JCB, ističu se još:

Motor je pristupačan za održavanje i punjene gorivom. Ergonomičnost kabine je takva da su konstruktori vodili računa o smanjenju zamora rukovalaca tokom rada. Kabina manipuatora ima providan krov, pa je pregledanost u radu veća pogotovo u slučaju dizanja tereta na veće visine. Postoje tri moda upravljana točkova, preko prednjih točkova “kereći hod” i preko prednjih i zadnjih točkova.

Cene novih teleskopskih manipulatora JCB, bez alata, kreću se od 55.000 do 65.000 evra. Alati se posebno naručuju. Zavisno od vrste alata pojedinačna se cena kreće od 1.500 do 3.000 evra. Nabavka  manipulatora se isplati ako je godišnje aktivan preko 1.000 sati.
Polovni manipulatori koji se direktno uvoze is Engleske, imaju  od 3.000 do  4.000 sati rada . Cena im je niža od novih za 30% do 40%.

Na lageru polovnih manipulatora više nema, jer je carinskom uredbom iz decembra  2007.godine određeno da se uvoz može ostvariti samo za poznatog kupca.

Pogledajte galeriju slika Ostavite komentar