Saveti za održavanje traktora

Pravilno održavanje vašeg traktora produžava radni vek mašine. Iako mnogi misle da je održavanje bilo koje radne mašine ili automobila slično, postoje određene specifičnosti kada je u pitanju osnovno održavanje traktora.

Postoje osnovne razlike u održavanju traktora u odnosu na druga vozila. Sa druge strane budući na brojnost proizvođača traktora ne postoji univerzalno uputstvo za održavanje.


Ipak želeći da vam pomognemo, predlažemo da pročitate narednih 13 koraka:1. Proučite uputstvo proizvođača

 • Svaki proizvođač ima svojih specifičnosti u pogledu osnovnog održavanja, a većina ima i stručno osoblje koje vam korisnim savetima može pomoći oko održavanja. Ukoliko nemate uputstvo proizvođača, preporučujemo vam da ga nabavite. Evo i nekih naslova koje biste trebali da potražite u uputstvu.
 • Periodi održavanja - Ovo će vas upoznati sa intervalima za rutinsko održavanje, uključujući podmazivanje šasije, motora, transmisije, promena hidrauličnog ulja, filtera i druge stavke za održavanje.
 • Specifikacije - U ovom delu su prikazane tabele sa podacima o tipu maziva i tipu fluida za hidraulične sisteme, kočnice, hladnjak motora, kao i potrebne količine. Pritisci u pneumaticima, obrtni momenti i ostale informacije mogu se naći u delu specifikacija ili u nekim drugim poglavljima uputstva. Pozicije mazalica, merača nivoa tečnosti i uputstva za čišćenje filtera za vazduh i gorivo. Osnovna uputstva za rukovanje i ostale specifične informacije o vašem traktoru.


2. Obezbedite potreban alat
 • Održavanje traktora zahteva brojne ključeve i duge alate većih dimenzija i mera u odnosu na alat koji se koristi za održavanje automobila. Ukoliko ne možete da kupite alat, verovatno ćete moći da ga pozajmite od komšije.


3. Zaštite traktor od vremenskih prilika
 • Budući da većina malih traktora nema kabinu koja bi zaštitila instrument tablu, sedište, metalne komponente, dobro bi bilo da se nakon upotrebe garažiraju ili smeste pod neku nadsteršnicu. Ukoliko iz nekog razloga to nije moguće, onda preporučujemo da izduvni sistem ( auspuh) zaštitite od kiše i pokrijete sedište i instrument tablu.


4. Redovno proveravajte nivoe tečnosti
 • Upotreba traktora se meri u radnim satima, a ne po pređenoj kilometraži. Stoga početnici mogu biti u zabludi o stvarnom iskorišćenju mašine što može da prouzrokuje ozbiljne kvarove često i na vrlo skupim delovima. Kao što smo već rekli, potražite u uputstvu proizvođača tačne termine provere i/ili zamene ulja i ostalih tečnosti. Redovno proveravajte nivo ulja motora i transmisije i nivo tečnosti u hladnjaku. Takođe redovna provera nivoa tečnosti akumulatora je od izuzetnog značaja.


5. Proveravajte pritisak u pneumaticima
 • Zbog oblika samih pneumatika, često nije lako uočiti da su izduvani. Uobičajeno je da je pritisak u zadnjim gumama između 0.8 i 1.8 bara, u zavisnosti od podloge po kojoj se kreće, dok je kod prednjih pritisak i do 2.2 bara. Uobičajena praksa kod nas je da se na zadnje pneumatike na traktoru dodaju tegovi radi balasta, naročito ukoliko se koriste priključci koji zahtevaju maksimalnu snagu.


6. Obratite pažnju na remenje i creva
 • Ukoliko vaš traktor ima hidraulični sistem treba imati u vidu da taj sistem čine creva i/ili cevi koja trpe visok pritisak. Oštećenja na ovim delovima mogu dovesti do kvara na hidrauličnoj pumpi, problema na upravljaču i dr. Ukoliko vam se učini da je crevo ili remen oštećeno, istrošen ili napuknut, odmah bi ih trebalo zameniti. Ukoliko na priključcima ili spojnicma ima curenja, dotegnite ih ili zamenite.


7. Održavajte kočione veze podmazanim, i obezbedite da su kočnice jedanko podešene
 • Mnogi traktori imaju mehaničhe kočnice koje obezbeđuje zaustavljanje preko suve mehaničke veze. Ove kočnice su  na zadnjoj  osovini traktora  i rade nezavisno, te se stoga mogu koristiti za upravljanje traktorom  pri  zakretanju-okretanju kao pri kretanju unazad u toku vožnje.  Pedala kočnice će blokirati  u toku kretanja po putu dok druga neće u slučaju okretanja traktora  -ovde samo treba možda napisati da se provere kočnice na vreme kako bi obavljale svoju funkciju.


8. Pratite instrumente
 • Obratite pažnju na temperaturu, pritisak ulja i tahometar-pokazivač broja obrtaja.
 • Pokazivač temperature treba da označava normalni radni rang, ali ponekad pokazuje da je temperatura veća od 104 stepena Celzijusa i da je motor pregrejan.
 • Ako je traktor opremljen dizel motorom  pritisak ulja trena da je između 40 i 60 PSI.
 • Tahometar pokazuje koliko je broj obrtaja  u minuti radilice motora.  Dizel motori su dizajnirani da rade na malom broju obrtaja motora i velikom obrtnom momentu.


9. Proveravajte redovno filtere
 • Kao što znate vaš traktor opremljen je filterima koji ga štite od prljavštine, vode ili drugih kontaminirajućih faktora koji mogu izazvati oštećenje komponenti. 
 • Proverite da li na filteru za gorivo ima vode. Većina dizel motora poseduje filter za odvajanje/separaciju vode, budući da dizel gorivo ima tendeciju nakupljanja vlage.
 • Često proveravajte filter vazduha. Traktori uglavnom rade u uslovima ekstremne prašine pa je u pojedinim slučajevima potrebno čistiti filtere svakodnevno ili barem jednom nedeljno. Filter možete očistiti kompresorom ( izduvavanje). Nikad nemojte prati filter. Ukoliko filter ne može adekvatno da se očisti ili je oštećen potrebno je zameniti ga.


10. Redovno čistite mrežu ispred hladnjaka
 • Opiljci, insekti i polen česta su pojava tokom rada, zbog čega traktori ispred hladnjaka imaju zaštitnu mrežu. Redovno čišćenje održava slobodan protko vazduha što je veoma bitno za hlađenje i sprečava da se hladnjak zapuši.


11. Podmazujte svoj traktor
 • Za razliku od automobila na traktorima postoje delobvi koji su u stalnom pokretu. Neophodno je stoga ove delove redovno podmazivati. Za tu namenu koristi se pištolj za podmazivanje. Pre ove operacije očistite fitinge, a kada mast počne da  curi napolje znaćete da ste dovoljno podmazali. Stariji modeli traktora zahtevaju specifičnija sredstva za podmazivanje menjača. Isto tako često nailazimo na modele kod kojih je proizvođač predvideo da se u hidrauličnom sistemu i menjačima koristi isti tip maziva, međutim, tu bi trebalo obratiti pažnju jer upotreba pogrešnog maziva može prouzrokovati ozbiljna oštećenja i kvarove. 


12. Nemojte opteretiti traktor više nego što je dozvoljeno.
 • Ukoliko koristite traktor za obradu ili transport, obavezno se pridržavajte propisanih težina i opterećenja kod kačenja radnih tela ili priključnih mašina.


13. Održavajte vaš traktor čistim.
 • To će vam pomoći da lakše uočite oštećenja na komponentama, eventualna curenja ili da li su opiljci i /ili prašina negde prouzokovali neki problem.
Ostavite komentar