Soja i suša 2017. - projekcije cena

Zbog već dobro poznate suše koja nas je ove godine zadesila, poljoprivrednici koji imaju posejanu soju, svesni su da neće ostvariti prošlogodišnje prinose. Velika većina njih bi bila zadovoljna ako ove godine ostvare više od 2,5 t po hektaru (južno-bački region).

Realnost je takva da je soja, uz kukuruz, kultura čiji će rod najviše podbaciti ove godine. Postoje komentari kod poljoprivrednika da će se možda ponoviti 2012. godina, kada su prinosi bili prepolovljeni (ispod 2,5 t po hektaru), ali je cena dostigla 70 din/kg. Kako danas stvari stoje, mišljenja sam da se neće ponoviti 2012. godina u cenovnom smislu jer je nerealno očekivati da će cena soje u otkupu dostići vrednost preko 580 EUR/t, iako će prinosi ove godine biti nešto bolji.

U prilog ovoj tvrdnji ide situacija u Evropi, kao i cene po kojima se soja trenutno prometuje na međunarodnom tržištu. Naime, Evropu, kao i veći deo ostatka sveta u kome se proizvodi soja (kako GMO tako i NON GMO), nije zadesila ovakva suša kao što je zadesila Srbiju i okolne zemlje pa se kod njih očekuju sasvim solidni prinosi tj. može se reći da će prinosi biti na nivou višegodišnjeg proseka. Cena po kojoj se trenutno prometuje soja na međunarodnom tržištu (FOB cena u Srbiji) je cca 350 EUR/t. Kao što sam naveo, nije realno očekivati da će cena dostići 580 EUR, jer je ipak previše velika razlika u ceni, uprkos tome što naša soja važi za jednu od najkvalitetnijih u Evropi i svetu. Mnogo je realnije da cena soje bude između 45 i 50 din/kg (377 - 420 EUR), što po mom mišljenju, predstavlja solidnu cenu, po kojoj će poljoprivrednici, uz umanjen prinos, ostvariti koliko-toliko solidne prihode.

U ovoj godini će se videti prava vrednost sistema za navodnjavanje tj. oni poljoprivrednici koji su se opremili ovakvim sistemom, postići će prinose kao i prethodnih godina (preko 4 t po hektaru) i njihov profit će biti značajno veći nego prošle godine, jer se očekuje znatno veća cena soje tokom otkupa. Praktično, ovi poljoprivrednici će biti u mogućnosti da znatno ranije otplate svoje sisteme, jer im prinosi neće padati iz godine u godinu, a zbog suše, prihodi će im biti znatno veći i time će stvarati samo ekstra profit.

Nekoliko puta sam već pisao koliko je bitno imati sistem za navodnjavanje, jer se on, posebno u sušnim godinama, veoma isplati. Pomenuti sistem, pored ratarskih kultura za vreme suše, može jako dobro poslužiti i za povrtarske kulture pa se opravdanost sistema ne bi smela dovoditi u pitanje, jer isti pruža velike mogućnosti za zaradu. Ostaje samo pitanje, da li će naši poljoprivrednici sledeće godine u većoj meri investirati u sisteme za navodnjavanje? Iskreno se nadam da hoće.

autor Vladislav Nedić

Ostavite komentar