Šta će se dogoditi sa ovogodišnjim rodom kukuruza?

Prema zvaničnim podacima, u proleće je u Srbiji posejano za nijansu više kukuruza u odnosu na prošlu godinu, odnosno preko 1 milion hektara. 

Prema zvaničnim podacima, u proleće je u Srbiji posejano za nijansu više kukuruza u odnosu na prošlu godinu, odnosno preko 1 milion hektara.  Pre pojave ovogodišnje suše, poljoprivrednici su se nadali da će ova godina biti jednako dobra kao i prošla što se tiče prinosa.

Međutim, pojavom suše, situacija u vezi sa ovogodišnjim rodom kukuruza se drastično promenila i kako sada stvari stoje, očekuje se da će ovogodišnji rod biti čak i za 40-50% manji u odnosu na prošlu godinu. Ako gledamo situaciju na nivou države, postoje prelazne zalihe iz prošle godine i najverovatnije će ovogodišnji rod biti dovoljan da se podmire sve domaće potrebe, pa i da ostane nešto količina i za izvoz. Manji rod kukuruza će se negativno odraziti na državni BDP, ali se sušne godine ne mogu izbeći i pravilo je da se na svakih desetak godina, pojave dve do tri godine koje su sušne.

Suša se svakako ne može izbeći, ali gubici se mogu smanjiti tako što će se investirati u sisteme za navodnjavanje, koji su u godinama poput ove posebno potrebni. Najveću štetu, pored državnog budžeta, imaće poljoprivrednici koji će ostvariti manje planirane prihode od kukuruza. Pored nešto manjih prinosa pšenice, suncokreta i značajno manjih prinosa soje, možemo konstatovati da će ova godina biti jedna od najnepovoljnijih godina za poljoprivrednike u poslednjih desetak godina. Sada se moramo nadati da i sledeća godina neće biti sušna, jer ukoliko bi se to desilo, većina poljoprivrednika bi bila pred bankrotom, jer samo mali broj njih može da podnese dve loše godine za redom.

Zbog svih loših stvari koje su se izdešavale u ovoj agro godini, treba biti veoma obazriv sledeće godine kada se budu donosile odluke šta će se sejati u proleće 2018. godine. Sigurno ne bi bila preporuka da poljoprivrednici seju samo jednu kulturu (velika većina njih to i ne radi, već seju minimalno dve, a mnogi i više). Ne treba odbaciti ideju koja se odnosi i na sađenje povrća, jer u lošoj godini, povrće može doneti solidan prihod i profit, naravno ako se navodnjava. U svakom slučaju, svi mi koji smo na neki način povezani sa poljoprivredom, izguraćemo ovu godinu, ali nam neće biti lako. Gubitke, koje će imati poljoprivrednici, imaće i svi ostali u lancu, od prerađivača, otkupljivača, pa sve do izvoznika, tako da će ova godina sigurno svima ostati u lošem sećanju. Međutim, kako to obično i biva da posle kiše dođe sunce, svi se nadamo da će sledeća godina biti mnogo bolja, po mogućnosti približno dobra kao što je to bila 2016. godina.

Ostavite komentar