Privatna poljoprivredna stručna služba?

Može li poljoprivredna stručna služba u Srbiji biti privatna? Da li bi je poljoprivrednici koristili?  Da li bi ovakav model bio održiv?  Temu obrađuje Vladislav Nedić!

Pretragom na internetu naišao sam na jedno pitanje koje se odnosi na to da li je potrebno da u Srbiji postoje privatne poljoprivredne stručne službe? Povod za ovo pitanje bilo je nezadovoljstvo nekolicine poljoprivrednih proizvođača radom postojećih, državnih stručnih službi.

Svakako da postoji potencijal da se ovako nešto uradi, jer praksa taj potencijal potvrđuje. Poljoprivredne stručne službe, u osnovi, treba da budu servis poljoprivrednicima. Poznajem mnogo poljoprivrednika i mogu odgovorno da tvrdim da skoro niko od njih ne koristi nijednu uslugu postojećih stručnih službi. Koji su razlozi za ovakvu situaciju - ne znam, ali znam da ti isti poljoprivrednici koriste usluge agronoma i zaštitara zaposlenih u firmama koje se bave otkupom i trgovinom, kako bi svoju proizvodnju učinili boljom i isplativom. Većina saveta dobijenih na ovaj način su besplatni, ali dešava se i da poljoprivrednik samostalno angažuje agronoma ili zaštitara kako bi mu vodio brigu oko njegove proizvodnje.

Ukoliko bi se privatne poljoprivredne stručne dobro organizovale, pod uslovom da akcenat stave na potrebe lokalnih poljoprivrednika, tada bi ova ideja zaživela i to kao profitabilna. Privatna stručna služba bi bila samostalna organizacija koju bi sačinjavali lokalni stručnjaci za poljoprivredu koji bi se bavili svim segmentima koji su potrebni poljoprivrednicima, a ključna razlika u odnosu na postojeće stanje bi bila što bi se poljoprivredna stručna služba bavila i preporukama za setvu sa ekonomskog aspekta.

Ono što je nepoznanica na današnji dan, pod uslovom da se osnuju privatne poljoprivredne stručne službe, jeste - da li bi njihov rad mogao biti profitabilan? Naime, kod nas većina malih poljoprivrednika su mali poljoprivrednici i oni nemaju previše izbora prilikom obrade zemljišta i setve. Međutim, ovim poljoprivrednicima je savet veoma bitan, kako bi im u konačnici ostalo više novca, ali su oni i finansijski najmanje sposobni. Vođenje stručne službe podrazumeva određene izdatke, koje se odnose na plate, zakupnine, vozila, doprinose i sl. a te izdatke je potrebno pokriti od novca dobijenog od poljoprivrednika.

Za dobijanje tačnog odgovora na ovu temu tj. da li bi uspostavljanje stručnih službi bilo isplativo ili ne, potrebna je detaljnija analiza i istraživanje.  Ukoliko bude postojao prostor u budućem periodu, sigurno ću se ovom temom detaljnije pozabaviti jer ova ideja ima potencijal, samo je neophodno sagledati da li je taj potencijal dovoljan za normalan rad jedne ovakve službe.

Vladislav Nedić

Ostavite komentar