NAVODNJAVANJE PARCELA

Činjenica da je, ukoliko se izvrši ulaganje u opremu za navodnjavanje a proizvodi se kukuruz, pšenica, soja ili suncokret, potrebno i više od desetak godina kako bi se ta oprema otplatila i kako bi počela da stvara profit.


Umesto žitarica i uljarica, isplativije je gajiti neko povrće koje je mnogo profitabilnije i period povraćaja uloženog bi bio znatno kraći.

  Verujem da ste imali prilike u prethodnom periodu da čujete ili čitate o tome da se naša strategija u poljoprivredi usmerava na to da se što više ulaže u navodnjavanje parcela kako bi se prinosi povećali i kako bi poljoprivrednici ostvarivali što više profita.

  • Činjenica je da se danas u Srbiji navodnjava samo cca 1-2% od ukupnih obradivih površina, što predstavlja izuzetno mali procenat.
  • Pozitivna stvar je to što postoje i pokrajinski i republički konkursi sa kojima se omogućava subvencionisana nabavka opreme za navodnjavanje, što je svakako dobro za poljoprivrednike jer im se investicija može brže isplatiti.

  Pre određenog broja godina, učestvovao sam na jednom stručnom skupu na kom sam dobio podatak da se prinos po hektaru, u ovom slučaju kod kukuruza, može povećati i do 50% ukoliko se vrši navodnjavanje. Posebno je navodnjavanje veoma bitno i poželjno u sušnim godinama.
  Naravno, postavlja se pitanje ulaganja tj. da li bi se ulaganje koje je potrebno izvršiti u opremu za navodnjavanje isplatilo u nekom razumnom vremenskom periodu ili ne:

  1. Činjenica da je, ukoliko se izvrši ulaganje u opremu za navodnjavanje a proizvodi se kukuruz, pšenica, soja ili suncokret, potrebno i više od desetak godina kako bi se ta oprema otplatila i kako bi počela da stvara profit.
  2. Lično smatram da je pogrešno ulagati u opremu za navodnjavanje a gajiti žitarice ili uljarice, jer je period povraćaja uloženog novca dosta dugačak.
  3. Umesto žitarica i uljarica, isplativije je gajiti neko povrće koje je mnogo profitabilnije i period povraćaja uloženog bi bio znatno kraći.
  4. Poznajem nekoliko poljoprivrednika koji su uložili u opremu za navodnjavanje i počeli su gajiti industrijsku papriku i svi oni imaju solidne rezultate i što se tiče prinosa i što se tiče profita.
  5. Bilo koja kultura, koja zahteva malo veća početna ulaganja, je znatno profitabilnija uz opremu za navodnjavanje i sigurno je preporuka da se i ova opcija uzme u obzir prilikom buduće odluke od strane poljoprivrednika.

  Kao zaključak na ovu temu bih mogao navesti da je sigurno preporuka za poljoprivrednika da ulaže u opremu za navodnjavanje ali pod uslovom da želi da se bavi proizvodnjom povrća ili nekog industrijskog bilja. Sigurno je da je ova opcija skuplja, rizičnija i zahtevnija ali se ona veoma često isplati. U ekonomiji je dobro poznato da što je rizik veći, veći je konačni profit. Svaki poljoprivrednik, koji ima finansijskog potencijala, treba da preuzme rizik, jer što bi rekao Del Boj iz čuvene serije „Mućke“, „ko ne rizikuje, taj i ne profitira“.


  Svako dobro!

  Vladislav Nedić
  nedicv@gmail.com


  Ostavite komentar