Šta se dešava sa Agrokorom?

Najveća hrvatska kompanija u agrobiznisu u ozbiljnim je finasijskim dugovima
Stanje u hrvatskom koncernu obavijeno je velom tajni. I dok iz kompanije tvrde da su snažni i stabilni i da mogu odgovoriti svim finasijskim zahtevima, na terenu se već oseća narasatjuće nepoverenje i briga.

Šta se dešava sa Agrokorom?

Najveća hrvatska kompanija u agrobiznisu u ozbiljnim je finasijskim dugovima
Stanje u hrvatskom koncernu obavijeno je velom tajni. I dok iz kompanije tvrde da su snažni i stabilni i da mogu odgovoriti svim finasijskim zahtevima, na terenu se već oseća narasatjuće nepoverenje i briga. Neubedljivo deluje i izjava hrvatskog ministra finansija Zdravka Marića, koji je do ulaska u politiku bio izvršni predsednik "Agrokora" koji "misli kako je kompanija u dobrom stanju". Misliti i delati su kaže naš narod, ali... Šta znamo?

Pre tri godine u Moskvi Todorić je dobijao stotine miliona evra kredita. Ruske državne banke sada vrše pritisak da se pozajmljeno vrati. Na rešenje se sa pažnjom čeka u Srbiji. A kako i ne bi, kada koncern Ivice Todorića ovde poseduje nekoliko velikih firmi. Sva ova preduzeća imaju domaće dobavljače koji su izjavljivali da Isplate kasne.

Ministar za trgovinu Srbije Rasim Ljajić kaže da su sa predstavnicima Agrokora već imali sastanak: “Mi ne možemo puno da učinimo, jer se radi o ugovoru između dobavljača i Agrokora, ali tražimo da se zakon od 60 dana poštuje”, kaže Ljajić.
Najveća domaća uljara Dijamant u vlasništvu je Agrokora, budući da se bliži početak nove proizvodne sezone spravom se poljoprivrednici pitaju da li da ugovaraju sa Dijamantom ili ne.

Dijamant godišnje ugovara otkup uljarica sa preko 400 dobavljača, a otkupljuje oko 250.000 tona robe. Svakako da situaciju u Agrokoru prati svih 400 dobavljača budući da je ostalo majne od mesec dana do setve suncokreta za koju se očekuje da će ove godine biti u većem obimu.

Rešenje za Agrokorove probleme moglo bi doći iz sasvim neočekivanog smera, tačnije iz Kine.

Prema pisanju Wisebrokera Kinezi pri tom uopšte ne insistiraju na većinskom udelu već na udelu koji će im dati “pravo glasa” o strateškim odlukama najjačeg maloprodajnog lanca u regionu.
Još od prošle godine poznato je kako su kineski investitori bili posebno zainteresovani da uđu u Agrokor u slučaju javne ponude akcija na Londonskoj berzi koja se zasad nije dogodila.
Na neki način kineski ulazak u priču bio bi i brana za “ruski zagrljaj” jer postaje očito da će upravo ruski poverioci odigrati glavnu ulogu u svim scenarijima oko sudbine Agrokora.Ostavite komentar