Sajmovi i stručni skupovi za poljoprivrednike

Poljoprivrednik treba da se svake godine stručno usavršava i informiše, jer ulaganje u sopstveno znanje podrazumeva mogućnost da neke stvari radi brže i bolje u odnosu na ostale poljoprivrednike.


Često dobijam pitanja od poljoprivrednika koje se odnose na to da li je korisno da se da se odlazi na sajmove, stručne skupove i obilaske određenih imanja i preduzeća, ili je to samo gubljenje vremena i provod (narodski rečeno „jedenje i pijenje“). Na osnovu mog dosadašnjeg iskustva, ne mogu da dam generalni odgovor u vezi gore navedenog pitanja ali bih svakako preporučio, ako postoje mogućnosti i želja, da se posećuju skupovi a sve u cilju da se poljoprivrednici informišu o novim mašinama, novim tehnikama, novim načinima proizvodnje i sl. kako bi eventualno neki od tih segmenata primenili i u svojoj proizvodnji.

Naime, mnogo puta smo čuli do sada da je potrebno da se povećava prinos na parcelama kako bi se ostvario što veći profit. Činjenica je da se sorte i hibridi svake godine sve više i više unapređuju ali značajno povećanje prinosa nije moguće bez većeg ulaganja u navodnjavanje i propratne elemente. Međutim, povećanje prinosa je moguće postići i primenom drugačijih tehnika obrade zemlje a upravo te drugačije tehnike se mogu videti na raznim sajmovima i stručnim skupovima u inostranstvu.

Poljoprivrednik treba da se svake godine stručno usavršava i informiše, jer ulaganje u sopstveno znanje podrazumeva mogućnost da neke stvari radi brže i bolje u odnosu na ostale poljoprivrednike. Svako ko ima mogućnost treba da poseti poljoprivredni sajam u Bolonji jer se na ovom mestu vrši izložba svih renomiranih proizvođača mehanizacije i traktora. Uz sajam u Bolonji, postoji još nekoliko sajmova u Evropi koji su vredni poseta kao što su to sajmovi Agrotech u Kielcama (Poljska) ili poljoprivredni sajam u Parizu i ako postoje mogućnosti, treba ih posetiti.

Kao generalna preporuka, uz obilazak pomenutih sajmova, je i obilazak fabrika i postrojenja za preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda, po mogućnosti u Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj. Obilaskom fabrika, poljoprivrednik može steći širu sliku koja se odnosi na preradu i skladištenje a to u perspektivi može značiti da će i on početi da razmišlja o višem stepenu prerade što mu potencijalno može doneti mnogo veći profit u odnosu na primaran način proizvodnje.


Svako dobro!
Vladislav Nedić
nedicv@gmail.com


Ostavite komentar