Krone Premos 5000 - pokretna peletirka

Krone Premos 5000 je u okviru poljoprivredne mehanizacije prva mobilna peletirka koja proizvodi pelete na parceli sakupljajući slamu iz otkosa ili pak zelenu masu.

Pogledajte galeriju slika

Proizvodni kapacitet Premos 5000 je 5.000 kilograma na sat što je tri do pet puta veći kapacitet od trenutno dostupnih stacionarnih sistema koji se koriste za pravljenje peleta.


Kakva je konstrukcija i kako radi mašina

  1. U radu mašine najpre  pikap uređaj radne širine 2,35 metara sakuplja masu za paletiranje.
  2. Masu prihvata rotor i usmerava je na trakasti transporter raspoređujući je u širini 800 milimetara.
  3. Trakasti transporter zatim preuzima i usmerava masu kroz dva rotora prečnika i širine 800 milimetara koji proizvode pelete.
  4. Rotori se sastoje od kružnih prstenova na kojima su naizmenično postavljeni nazubljeni i redovi sa otvorima prečnika 16 milimetara.
  5. Pri prolasku mase rotori pritiskaju materijal koji pri tome ulazi u otvore i nastaju pelete.
  6. Proizvedene pelete iz rotora usmeravaju se dalje na spiralne transportere odakle ih preuzima trakasti transporter koji ih ubacuje u bunker zapremine devet kvadratnih metara to jest nosivosti 5.000 kilograma.


Da, ali ova mašina troši dosta energije

  • To nije tačno! Naime, potrebna energija za proizvodnju peleta je upola manja od one koju za rad zahtevaju savremeni stacionarni sistemi.
  • Za proizvodnju peleta potrebno je da sadržaj vlage bude 12 do 15 odsto kako bi se formirale pelete stabilne forme.
  • U materijalu gde je niži sadržaj vlage  rukovaoc može tretirati materijal s malom količinom vode  ili sa melasama koje podstiču  efektivno vezivanje.


Gde se koristi pelet koji mašina pravi?

Proizvedene pelete mašinom Premos 5000 se mogu koristiti između ostalog  kao gorivo za grejanje. U odnosu na zapreminsku gustinu bale  pelete imaju do četiri puta veću gustinu to jest 600 do 700 kilograma po kubnom metru. Količina od 2,5 kilograma peleta zamenjuje kilogram ulja za grejanje. Pelete napravljene Premos 5000 se koriste i za prostirku na farmama i kao stočna hrana. 

Premos 5000 je bio predstavljen široj javnosti na sajmu Agritechnica.

Autor:A.M.

Pogledajte galeriju slika Ostavite komentar