Cena nafte nikad niža

Potražnja za energentima padaće sve do maja, ocenjuju u agencija Blumberg, međutim kako se pokazalo, ta činjenica neće značajno uticati na smanjenje cene goriva u Srbiji.

Takođe, navode u agenciji, tržište će još neko vreme čekati da se cene nafte oporave, posle najvećeg pada u poslednjih sedam godina.

I pored povećane potražnje zbog grejne sezone na severnoj hemisferi, cene crnog zlata ostaju manje od 30 dolara za barel, odnosno 159 litara. Potrošnja energenata počeće da opada već sledećeg meseca, kada temperature počnu da rastu, što će biti novi udarac za tržište nafte.

Napušta li se dosadašnji model snabdevanja?

Istraživanja iz prethodnih 10 godina pokazala su da postoji isti model globalne potražnje za energentima. U periodu od februara do maja, potražnja je opadala u proseku za 1,4 miliona baredla dnevno. Rast je beležen ponovo u maju, kada Evorpljani i Amerikanci kreću na odmore, a stanovnici bliskoistočnih zemalja počinju da ukljućčuju klima uređaje.

Da li će i na koji način zemlje članice OPEK-a uticati na stabilizovanje tržišta nafte?

Razvoj situacije naterao je najveće izvoznike da prestanu da štite samo sopstvene nacionalne interese. Kako kaže ministar za proizvodnju nafte u Nigeriiji, mora biti pronađena zajednička logika u pristupu tom pitanju. Ipak, priznaje da rešenja još nema.

U međuvremenu, medjunarodna energetska zajednica procenjuje da će u prvoj polovini ove godine viškovi nafte biti još veći, svakoga dana biće odlagano dodatnih 1,75 miliona barela u već pozamašne rezerve.

Stručnjaci procenjuju da će se te rezerve trošiti do druge polovine 2017. godine i da će tek tada početi oporavak cena nafte, prema ceni od 50 dolara za barel. Do tada, crno zlato skliznuće, prema oceni Goldman saksa, na ispod 20 dolara za barel.

Ostavite komentar