Vučena mašina za sakupljanje lešnika

Vučena mašina za sakupljanje lešnika bazira svoj rad na principu usisavanja plodova koji su pali na tlo.

Berba lešnika

Berba  se  obavlja  kada  su  plodovi  zreli, a to je kada se omotač sasuši. Tada plodovi prilikom trešenja lako padaju na zemlju. Najbolje je branje u dva navrata, pogotovo ako se lešnici tresu tresačima. Razlog za to je zato štosvi  plodovi ni na istom  stablu  ne  zru  istovremeno. Prerano ubrani lešnik ima loš ukus, a ako  se  zakasni sa branjem, lešnik mogu da ga desetkuju  insekti. Bolje je malo zakasniti sa branjem, nego poraniti.

Priprema za branje

Pre trešenja lešnika sa stablašaca, neophodno je pripremiti površinu između redova, da bi se lešnik lakše sakupljao. Neophodno je poravnati i povaljati zemljište, a ukoliko se između redova nalazi trava, neophodno ju je pokositi. Trešenje može da se obavlja ručno, udaranjem motkama o grane. Ovakav način je manje produktivan i prilikom udaranja grana, moţe doći do njihovog oštećivanja. Bolje je obavljati trešenje mašinski, pomoću mašina tresača. Po opadanju lešnika ne zemlju, lešnici  se  četkama  ili  mašinski  formiraju u redove, a zatim se sakupljanje obavlja mašinski. Sakupljači plodova najčešće rade na principu usisivača. 

Princip rada vučenih mašina za sakupljanje

Vučena mašina za sakupljanje lešnika bazira svoj rad na principu usisavanja plodova koji su pali na tlo. Ova mašina pokreće se pomoću traktora preko univerzalnog kardanskog vratila i idealna je za sakupljanje i čišćenje plodova lešnika, oraha, badema, kestena, kafe i ostalih ljuskastih plodova.

Opremljena je sa jednom ili dve lake, fleksibilne cevi, kojima ručno manevriše operater i sakuplja ili sa gomila ili redova plodove na zemlji, ili po zahtevu kupca  postoji ugradjen hidraulučni bočni sakupljač. Mašina u svom sklopu ima komoru za usisavanje, komoru za izduvavanje prašine - ciklon ventilator za izduvavanje lišća i manjih nečistoća, selektivno rešeto, pneumatski sistem, sistem za prenos plodova u dva džaka, ili, po zahtevu sistem za prenos plodova do vučene prikolice.

Za maksimalni učinak mašine preporučuje se priprema zemljišta, rad sa malčerima u različitim periodima u odnosu na prošlu godinu u toku vegetacije i pre opadanja plodova.

Tehničke karakteristike modela:

  • dužina mašine 3500mm
  • visina mašine 1900mm
  • širina mašine 1700mm
  • težina mašine 750 kg
  • potrebna snaga traktora 55 KS

Kako radi mašina u videu ispod teksta, a informacije o uslovima nabavke pogledajte OVDE

Ostavite komentar