Kontraverze o Zakonu o zemljištu

Kome je namenjen Zakon o zamljištu? Prvo da razjasnimo, ovo je pežorativan naziv ili ti odomaćen. Puno ime je toliko dugačko da ga ne vredi pisati.

Naravno najviše polemike u javnosti izazivaju njegove odredbe koje se tiču izdavanja zemljišta u zakup. Digresija, to je naravno najbitnije jer bože moj propašće svi poljoprivrednici čak i da se to zemljište proda izda šta god. Deo o očuvanju zemljišta kao rasursa naravno nikog ne interesuje. Dugoročno videćemo da li će taj deo ipak doći u prvi plan.

Zakon da se menja

Oglasio se bivši ministar poljoprivrede Goran Živkov, kaže za N1 televiziju strah poljoprivrednika je opravdan!

Pompezno nema šta i dodaje da je Zakon toliko loš da ga treba celog menjati. Samo malo, Zakon je promenjen samo u članovima za korišćenje državnog zemljišta i izdavanja u zakup i neke još "sitnice". Ostalo je isto. Podsećam da je za vreme mandata g. Živkova, odnosno gđa. Ivane Dulić Marković usvojen Zakon. Doduše od onda se i ne poštuje, ali to je neka druga priča i nema veze sa njima. Ali od onda se još vodi polemika u stručnoj javnosti da je Zakon loš i da ga treba menjati.

Postoji šansa da neko blizak vlasti dobije zemlju...

Ajde...reče Bili Piton...

Pojašnjenje g Živkova za strah je da je sama poljoprivredna strategija  davala prednost porodičnim gazdinstvima, a sada se ona menja. Poljoprivrednici se plaše što će 30 odsto zemljišta biti prodato bez tendera. Postoji strah da će tu zemlju dobiti neko ko je blizak vlasti i ko je već veliki i uticajan", rekao je Živkov. Postoji bojazan!? Ne, ne postoji bojazan, postoji 100% sigurnost da će se to ostvariti.

Kao što sam već napisao zloupotrebe, paušalna tumačenja, ne poštovanje odredbi Zakona su od samog starta senke koja ga prate. Lično sam bio svedok navedenih radnji.

Ko zaista gubi pare, a ko privilegije?

Poljoprivrednici se naravno bune, policija blokira puteve ( a ne poljoprivrednici kako se misli u javnosti), a onaj ko realno može da izgubi direktnom pogodbom je pokrajinska vlada. Naime po dogovoru, nimalo džentlmesnkom iako su i ministar i pomoćnik inače iz Vojvodine u vreme pregovora, pokrajina je dobila 30% od vrednosti izdatog zemljišta. I to je novac koji je dopunjavao budžet pokrajine. Sada direktnom pogodbom sve ide ministartsvu.

Poljoprivrednici indirektno gube, zato što znaju da ko je bliže vatri taj se i ogreje. Svi u selu znaju ko je čiji i znaju prethodni da je njihovo vreme prošlo i da će sad zemlju da obrađuju oni drugi. E sad da li će biti pameti u lokalnim samoupravama da ne "poklanju" zemlju na licitaciji videćemo. Mislim da neće, ali voleo bih da me demantuju.

Sa druge strane nisu mi jasni poljoprivrednici iz ostalih delova Srbije. Tamo tek niko ne reaguje, a dele se ogromne površine šuma, pašnjaka itd. I nikog nije briga, svi se zagledali u vojvođanske oranice, a zemlju nam iza leđa rasprodaju.

Na kraju neko će izgubiti novce, upašće u dugove, ali najveći gubitnici smo svi mi jer i ovde se bavimo pitanjem da li će stranci kupiti ili neće našu zemlju ili koji će sledeći gazada u selu da dođe jeftino do zemlje, umesto da se bavimo pitanjima zašto država već 20 godina ubija domaću poljoprivredu. Ovo sa zemljištem je samo kap u moru...

Autor: Tibor Petrik
urednik sajta eKSpertmagazin.rsOstavite komentar